Företaget grundades som ett smyckesföretag, men när metallslangen uppfanns grundades en helt ny industri och numera har företaget avancerat till utvecklingspartner för sina kunder i fordonsindustrin, industrin och flyg- och rymdindustrin. Koncernen ser framtiden an med stor tillförsikt.
Tillsammans med Louis Kuppenheim grundade Heinrich Witzenmann en smyckesfabrik. 1861 hade företaget redan 60 anställda och var ett av de ledande företagen i guldstaden Pforzheim.
1877 grundandes ytterligare en smyckesfabrik i Paris, tillsammans med Eugène Levavasseur.
Med samma princip som för en viss typ av smyckeskedja utvecklade Heinrich Witzenmann och Eugène Levavasseur den lika flexibla som robusta metallslangen.
I augusti 1885 patenterdes den i Frankrike och Tyskland.
Heinrich Witzenmann var redan 60 år gammal när han gav upp sin framgångsrika smyckesproduktion för att helt koncentrera sig på det nya affärsområdet.
Sedan utvecklade Witzenmann alla viktiga profiler för slangproduktionen som fungerar tekniskt även idag.
Tidigt och med stor framsynthet säkrade Witzenmann 1899 rättigheterna till varumärket HYDRA®. Man valde den internationellt gångbara termen eftersom de robusta metallslangarna påminner om den mytologiska varelsen. Idag står HYDRA för en mängd olika industriprodukter och är ett av de äldsta, aktiva varumärkena i Tyskland.
I den extremt teknikoptimistiska eran driver också idéerna om användningsområden för de flexibla, metalliska elementen fram sällsamma blommor. Kylelement för huvud, ansikte och nacke, utvecklade av Prof. Dr. Med. Gustav Gaertner från Wien sägs lindra huvudvärk hos tyfussjuka eller, integrerade i tropikhjälmen, ge långväga resenärer svalka.
Ännu idag tillverkar Witzenmann-koncernen skyddsslangar för medicinsk teknik - till exempel för laserteknik eller minimalt invasiv kirurgi.
1920 ansökte Emil Witzenmann, son till företagets grundare Heinrich Witzenmann, om patent på metallslangkompensatorn. Ur rent teknisk synvinkel var denna föregångare en stor, trycktät metallslang med definierat begränsad rörelsefrihet.
På 1930-talet tillkom metallsbälgen till det funktionselementet metallslang. Denna designprincip utgör än idag den konstruktiva grunden för metallkompensatorerna.
Ett beställningsformulär belägger inledningen av samarbetet med VW. Då beställde Volkswagen-anläggningen 300 000 metallslangar som värmeelement för den av Ferdinand Porsche designade KdF-Wagen. Vid den här tiden är Witzenmann redan en etablerad leverantör till fordonsindustrin och har sedan 1935 tillverkat standardkomponenter för bilindustrin under namnet Vibraflex och Vibratube. Witzenmann hade redan levererat delar till några prototyper av VW-bubblan.
Med inledningen av produktionen av membranbälgar på 1970-talet utvecklar Witzenmann-koncernen nya, lovande affärsområden inom vakuumteknik, luft- och rymdfart, medicinteknik- och specialarmaturskonstruktion.
Grundandet av fordonsdelverksamheten på 1990-talet och internationaliseringen går hand i hand. Kundnära anläggningar och den höga teknikkompetensen gör snabbt Witzenmann-koncernen till prioriterad utvecklingspartner och pålitlig leverantör av stora volymer till biltillverkarna.
Hela personalstyrkan och ägarfamiljen firar 150 år med Witzenmann tillsammans med många gäster från politiken, näringslivet och samhällssektorn.
"Managing flexibility" är det nya mottot som kort och koncist beskriver företagets historia och visar in i framtiden.
Ännu en årsdag. För 125 år sedan uppfann Heinrich Witzenmann metallslangen, skapade en helt ny industrisektor och öppnade därmed vägen för sitt familjeägda företag och dess fortsatta framgångshistoria.
Vi firade bland annat jubileet med ett märke.
Hela samhället står inför en stor omvälvning, ny teknik tar sig in på alla livsområden. Digitalisering och globalisering blir allt viktigare. Witzenmann-koncernen möter utmaningarna på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.
Inget är bättre än direktkontakt. Vi tar oss gärna tid för ett personligt samtal för att svara på just dina frågor.
Skicka en förfrågan via vårt kontaktformulär, så tar vi kontakt med dig omgående.